Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Romák dobáltak kővel izraelita
  2007-09-25 17:18:51, kedd
 
  NÉPSZAVA
2007. szeptember 24. hétfő
11. oldal

Romák dobáltak kővel izraelita zarándokokat - Olaszliszka a tanárgyilkosságot még nem dolgozta fel

Augusztus közepén Olaszliszka jegyzőjéhez kővel megdobált zsidó zarándok család állított be. Azt kérték, hívjanak rendőrt. A kődobálók gyerekek, nyolc-tizennégy évesek. Az iskolából a magyar szülők a gyerekeiket más településekre menekítik. Érzelemmentesség. A gyilkosság után mindenki a saját közösségében tombolta ki magát. Hol vannak a segíteni tudó szakemberek?

Az olaszliszkai zsidó temetőt, mely a Belső Kocsord utcában, annak is a legvégében áll, szögesdrót veszi körül. A temető gondnoka, a 69 éves liszkai özvegyasszony halomba hordott ökölköveket mutat: ezekkel dobálták meg a temetőbe érkező zsidókat. Helyi zsidó Olaszliszkán nincsen, mióta 1944. április 13-án mind a 66 zsidó családot - szőlősgazdától az ügyvédig, fűszerboltostól a rabbiig összeterelték, lovas szekereken a vasútállomásra vitték, a tehervagonok pedig egyenesen a sátoraljaújhelyi gyűjtőgettóba mentek.

Ez év szeptember 4-én délelőtt tíz órakor a faluba főrendőrök érkeztek. És a sárospataki rendőrkapitány, a liszkai jegyző, az alpolgármester, a polgármester, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke és a zsidó temető 69 éves gondnok asszonya a kődobálókról értekezett. A liszkai zsidó temető ugyanis ismert zarándokhely, tavaly még New York főrabbija is itt volt, és a falu polgármesterével, Fekete Gyulával kóser pálinkát ivott. A liszkai temetőből zarándokhely azért lett, mert itt nyugszik Friedländer Herman, a híres csodarabbi, akiről azt jegyezték föl, hogy agyafúrt volt, s amikor egy svájci tőzsdés, megfogadva a liszkai rabbi tanácsát, hirtelen dúsgazdaggá lett, a faluba újságírók siettek, és attól fogva, vagyis az 1920-as évektől a falu már nemcsak arról volt híres, hogy itt gyerekeskedett Kossuth Lajos, hanem hogy itt él Friedländer, a csodarabbi. A csodarabbi sírjához azóta is a világ minden tájékáról zarándokok érkeznek, akik a kívánságaikat papírra vetik, azután beledobják a sír fölé emelt óriás pléhurnába. És amikor az urna megtelik, a vágyakat kiveszik, elégetik, a hamut pedig elássák.

A főrendőrökkel való találkozást nem lehetett halogatni. Augusztus közepén ugyanis Liszka jegyzőjéhez kővel megdobált zsidó család állított be, akik azt kérték, hívjanak rendőrt. A kődobálók gyerekek. 8 meg 14 évesek, és amikor a zsidó temető 69 éves gondnok asszonya azt kérdezte tőlük, hogy miért? Őt miért köpik le és miért dobálják meg, a gyerekekhez tartozó felnőtt azt ordította: ,,Üssétek agyon!" A faluba érkező főrendőrök azt javasolták, a kődobálókat a hivatal helyezze védelem alá, ami első lépés afelé, hogy a gyerekeket a családból kiemeljék. A falu polgármestere egy nappal a főrendőrök látogatása után azt nyilatkozta: ,,...Inkább volna 500 zsidónk, mint 500 cigányunk."

Semmi sem avval a tavalyi gyilkossággal kezdődött, amikor Szögi Lajos tiszavasvári tanár október 15-én az autójával Olaszliszka főutcájára, a Kossuthra hajtott, és a 80.-as számú ház előtt elsodort egy cigány kislányt. A kislánynak nem lett baja, ám az autót hirtelen felnőttek és gyerekek vették körül, és a felnőttek hol azt kiabálták: ,,Üssétek agyon!", hol meg arra biztatták a gyermekeket, hogy fogjanak fejszét. És a tanárt, a két saját kislánya szeme láttára, tényleg agyonverték.

A Kossuth utca 80.-as számú ház előtt ma óriás márvány- könyv áll. Nyitott lapjain az olvasható: ,,Minden fűszál, falevél, apró virág vagy szirom olyan, mint egy fölirat, amely a reményt élteti". A könyv mellett félbetört faragott fa áll, amellett Szögi Lajos bekeretezett fényképe és virágcsokrok, mécsesek meg zászlók. Az olaszliszkai cigány kisebbségi önkormányzat vezetője avval a kéréssel fordult a polgármesterhez, hogy a gyilkosságra emlékeztető emlékművet helyezzék máshová. A templomkertbe. Merthogy az emlékműből is zarándokhely lett, ahová időnként szélsőséges csoportok érkeznek. Olaszliszkán 1800-an élnek, a cigányok száma 550, és a falu sorsa nem tavaly pecsételődött meg.

A Barackos tanya udvarára ez év szeptember 5-én sorra érkeztek a környező települések polgármesterei. Ki autóval, ki iskolabusszal vitte el az intervenciós búzából készült segélyszállítmányt, azt, amit a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet osztott szét. Liszt, száraztészta és teasütemény. Az eső esett, a szél metszőn fújt, és a Liszkával határos Vámosújfalu polgármestere, Felházi József a félelmeiről beszélt. Arról, hogy ha a tél kemény lesz, itt olyan, de olyan szegénység fog beütni! Mert idén elfagytak a gyümölcsösök, de még a krumpli egy része is. A szocia­lizmusban Vámosújfalunak és Olaszliszkának közös tanácsa volt. És bár Vámosnak ez máig fájó emlék, az iskolájukba most ötven menekült liszkai gyerek jár.

- Azért hívjuk őket így - magyarázza Felházi úr -, mert meg ne sértsek vele senkit, de a liszkai iskolában rengeteg a kisebbségi. Van olyan osztályuk, ahol a kisebbség száma a 99 százalékot is eléri. A mi településünkön 900-an élnek, és a kisebbség száma hál' istennek elenyésző. Egy család. Ez is sok. Mert van kilenc gyerekük, és ha még vendégek is érkeznek hozzájuk, akkor a lakosság már fél és háborog. A dolog 1989-ben lett elrontva. A szociális segélyosztással, a szocpolista védőhálóval és hogy őket mondták ki a rendszerváltás áldozatainak. Elmúlt mennyi év és felnőtt egy generáció, amelyik még életében nem dolgozott. A mi kisebbségi családunk is ilyen. Kapja a segélyt, a 9 gyerek után járó családi pótlékot, a lakásfenntartási támogatást, és persze hogy ingyen taníttatjuk és etetjük a gyerekeiket, amire a lakosság nagyon érzékeny. Az ügyesebb önkormányzatok úgy védekeznek, hogy megvásárolják a kiöregedett házakat, és akkortól már ők dönthetik el, ki jöhet a faluba. Nálunk hál' istennek magasak a telekárak, és hozzánk a liszkai szülők azért jönnek, hogy az iskolánkba írattassák a gyerekeiket, ami az önkormányzatunknak 15 millió forintjába kerül.

- Akkor miért fogadják őket?

- Mert nincsen elég vámosi gyerek, s ha ez az ötven menekült nem volna, becsukhatnánk az iskolát.

¦

- A településünket - mondja Fekete Gyula, Olaszliszka polgármestere - sokan leírják. Még a velünk szomszédos Vámosújfalu sem hajlandó körjegyzőségre lépni velünk, vagy akár csak az iskolánkkal társulási egyezményt kötni. Holott az óvodájukba, az iskolájukba már hatvan átcsalt olaszliszkai gyerek jár. A térségben nem sok olyan iskola van, mint a miénk: 20 fős informatikai labor, meg 3 digitális tábla. A vámosi iskolát eredetileg 90-100 gyerekre építették, most meg vannak 127-en.

- És az olaszliszkai iskolának hány tanulója van?

- Kezdeném az óvodával, ahová 85-86 gyerek jár, és 85 százalékuk már cigány származású. Az iskolánk is csodálatos, amikor a 21. század iskolája elnevezésű pályázatot benyújtottuk, tudtuk, lesz olyan osztályunk, ahol a 22 gyerekből 20 cigány származású. De nem az önkormányzat, és nem is az iskola szegregál, hanem azok a szülők, akik a gyerekeiket más településekre viszik. Ha úgy veszem, a mi liszkai iskolánkat akár magyar kisebbséginek is nevezhetnénk. Ha Vámosújfalu nem csalná el a mi nem roma gyerekeinket, akkor az iskola létszáma 220 körül volna, így meg 160-162, és elesünk vagy 12 millió forintnyi állami támogatástól. De Vámosújfalu is. Holott mind a két település nagyon szegény. Kerestünk kapcsolatot más önkormányzattal is, ám még azon településen is, ahol a cigányok vannak többségben, azt mondták, a liszkai gyilkosok gyerekei közé az övéiket nem engedik.

- A liszkai cigánysor hogyan, mikor alakult ki?

- Folyamatosan. Már a hetvenes években épült oda egy-két úgynevezett ,,Cs" lakás. A Dankó Pista utcában nincs putri. Mindegyik minimum kétmillió forintért és 100 százalékos állami támogatásból épült. Volt hideg-meleg padló és külső vécé. Azóta a házakat úgy lelakták, hogy párja nincs. Két évvel ezelőtt a Lungo Drom helyi elnöke elhatározta, hogy a cigánytelepet, vagyis a Dankó utcát rendbe teszi. Kamionszámra vitette el a szemetet, és igaz, hogy deszkából, de minden házhoz csináltatott egy pottyantós vécét. Addig tartott, amíg a hideg idő be nem állt. Akkor gyújtóst csináltak belőle.

- Úgy élnek az olaszliszkai cigánysoron, hogy nincs mindenütt vécé?

- Úgy. Hogyne tartanánk járványtól, de hetente építsek vécét? Az iparűzési adóból hétmillió forint jön be, a kommunálisból másfél. Annyi ez, mint halottnak a csók. Én nem akarom szabályozni, ki hány gyereket szüljön, de szabad-e 6-8 gyereknek abba a mérhetetlen szegénységbe beleszületnie, ami itt, Olaszliszkán, a Dankó Pista utcában van vagy Tiszakarádon a József Attila utcában vagy Taktaharkányban... Járt Borsodban? Akkor láthatta, mivé lettek az egykor virágzó kistelepülések. 80-90 százalékban cigányok lakják. Tizenhét éve vagyok polgármester, amikor elkezdtem, azt gondoltam, keményebb világ jön. De mióta ez a kurva nagy demokrácia ránk szakadt, azóta jönnek, csapkodnak, káromkodnak, és a rend felborult. Nekem a gyilkossággal kapcsolatban is az a felfoghatatlan, hogy elkövették tíz-tizenöten, huszonöt-harmincan meg nézték. És egy se akadt, aki azt mondta volna, ugyan, hagyjátok már azt a szerencsétlen embert.

- A gyilkosság után a település számára kik ajánlották fel a segítségüket?

- Segítséget? Kaptam olyan telefont, hogy ,,Gyuszikám, most hívtak fel a minisztérium­ból, és azt mondták, milyen tetű település az, ahol ilyesmi megtörténhet, és hogy mit kéne onnan elvonni." Elvonni? Onnan, ahol a munkanélküliség meghaladja a 25 százalékot?

¦

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek van egy háza Olaszliszkán. Még a nagy, a 2000-es árvíz után vásárolták, amikor a környező települések vezetői azt kérték, ne menjenek el. A segélyszervezet maradt, és a településekről előbb szociotérképeket készítettek. Felmérték a szociális problémákat, a munkanélküliséget, a gyerekek és idősek arányát. Keresték a lehetséges, a legrászorulóbb célcsoportot és megtalálták a többgyerekes és súlyosan hátrányos helyzetű családokat.

- Kimentünk hozzájuk - mondja Rácsok Balázs, a liszkai Fejlesztő Ház vezetője -, felmértük, milyen tisztítószereik vannak, milyen alapvető gyógyszereket használnak. És láttuk, hol mekkora a baj, és hogy a gyerekek sebei el vannak fertőződve. A 2000-es évek elején számtalan javaslattal éltünk. Például avval, hogy az egyetlen közkút helyett lehetne kettő. De úgy, hogy annak az építésébe az önkormányzat a cigányokat is vonja be. Régebben a gyerekekkel csak játszottunk, ma már tanulunk is. A pszichológusunk előbb minden gyereket felmér, megvizsgálja a részképességeket, mert van, aki második osztályos, ám a logikai képessége csak egy óvodásénak felel meg, ugyanakkor a térbeli részkészsége akár egy tizenöt évesé. És ezek a gyerekek a tanulásban csak úgy tudnak örömhöz jutni, ha a részkészségeiknek megfelelő feladatokat kapnak.

- De mit tudnak kezdeni a családok valós hátterével?

- Vannak, akik valóban borzalmas higiénés körülmények között élnek. Nincs vécéjük vagy egy szobát használnak annak. Vagy kimennek a ház mögé. A mi célunk az, hogy a gyerekekben kialakítsuk az igényt arra, hogy tisztábbak legyenek. Bejönnek a házba, és azt kérdezik, mikor mosunk megint fogat, mert nálunk ez játékot jelent. Azt, hogy kinek habzik jobban a szája, és az is ugyanolyan játék, hogy kinek a keze a legillatosabb. A Fejlesztő Házba 80 gyerek jár, és azt szeretnénk megmutatni, hogyan lehetne másképp. A gyerekek nagy része pék és cukrász akar lenni. Mert a pékségben mindig van kenyér és cukrászsütemény. Elvittük őket másféle üzembe, beszéltünk arról, mit csinál egy autószerelő vagy egy esztergályos. Már hét éve, hogy Olaszliszkán vagyunk, és azóta látjuk, hogyan nő a feszültség. Ami összekapcsolható a szegénységgel, a munkanélküliséggel, a kilátástalansággal, és avval is, hogy aki teheti, az innen elmegy vagy a gyerekét íratja más település iskolájába. Nem tudom, mi történhet még. Csak azt, hogy ma az a társadalmi csoport feszült és agresszív, melynek tagjai szociá­lis jövedelemből, segélyekből, a gyerekeik után járó juttatásokból élnek. Ez egy folyamat, és a gyilkossággal nem igazán tudom összekapcsolni.

- A tavalyi gyilkosságot a gyerekek kibeszélték, feldolgozták?

- Ami számomra döbbenetes volt, az az érzelemmentesség. Holott ide azok a gyerekek is járnak, akik a gyilkosságnak közvetlen szemtanúi voltak. Illetve ide jár az a kislány is, akit az autó elsodort. Azt hittem, jobban fogják sajnálni a tanárt. Hogy a jogos és jogtalan kérdése tisztább lesz. Nem sokkal a tragédia után a faluban történt egy másik baleset is, melynek során roma fiatalok sérültek meg: autóval nekirohantak egy oszlopnak. A gyerekek körében a sajnálat egyértelmű volt. A tavalyi tragédia után valami nagyon fontos dolog elmaradt. Az olaszliszkai közösség a gyilkosságot máig nem dolgozta fel. Szakembereket kellett volna hívni, mert így mindenki a saját közösségében tombolta ki magát.

Scipiades Erzsébet


**************************

Róma: olaszok támadtak az őket terrorizáló oláhcigányokra
2007-09-23. 15:18:36

Símaszkos, Molotov-koktéllal, láncokkal, botokkal felszerelkezett, 25 és 40év közötti a végletekig elkeseredett olaszok támadtak rá, a csütörtökről péntekre virradó éjjel a Roma egyik külvárosi részén lévő, még pontosabban: a romai Mommolo híd alatt kialakított, több tucat barakkból álló, romániai cigányok lakt , az olaszok életét lehetetlenné tevő táborra.

Mammolo barakk-negyedben per pillanat 925 roma, illetve romániai származású egyéb személy tartózkodik. Az olasz csendőrök közbeléptek, még mielőtt a helyszín átváltozott volna egy újabb tömegkatasztrófa színterévé. Az ügy kapcsán letartóztattak egy negyven év körüli olaszt, akit az olasz hatóságok nyolc hónapig tartó házi őrizetre ítéltek. A tolvaj, rabló és gyilkos cigányok közül senkit sem ítéltek el.

"Meguntuk, hogy a barnább bőrű testvéreink a házaink tájáról mindennap, mindenféle tárgyakat lopkodjanak össze. Miattuk már a saját gyerekeinket sem hagyhatjuk a szabadban felügyelet nélkül", nyilatkozta a Corriere Romano című újságnak egy olasz asszony, aki a tábor közelében lakik. A hölgynek az a vágya, hogy megmeneküljön a nomád betolakodóktól, majdhogynem teljesült a csütörtökről péntekre virradó éjjel, amikor is úgy negyven olasz személy gyújtópalackokat dobott a romák barakkjaira.

(Libertatea nyomán - Fazakas)

***

És azt se felejtsük el, hogy a gyilkos cigány, mégiscsak perel a "lincselés" szó használata miatt...

HAJRÁ JOBBIK!!!

Az összes párt közül ugyanis kizárólag a Jobbik kíván szembenézni ezzel a problémával, meri nevén nevezni - CIGÁNYBŰNÖZÉS - és kínál ÉRTELMES megoldási javaslatokat... (akit érdekel elovashatja a http://www.ciganybunozes.com oldalon ezeket a javaslatokat)



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: részképességeket, polgármesterével, érzelemmentesség, lakásfenntartási, összekapcsolható, tömegkatasztrófa, sátoraljaújhelyi, gyújtópalackokat, szociotérképeket, segélyszervezet, felszerelkezett, segélyosztással, tisztítószereik, fűszerboltostól, önkormányzattal, pszichológusunk, cukrászsütemény, taktaharkányban, munkanélküliség, polgármesterhez, polgármesterei, gyerekeskedett, összekapcsolni, rendőrkapitány, kistelepülések, betolakodóktól, vámosújfalunak, településünkön, alpolgármester, felfoghatatlan, önkormányzatok, letartóztattak, településünket, legrászorulóbb, körjegyzőségre, szőlősgazdától, kődobálók gyerekek, magyar szülők, gyilkosság után, saját közösségében, segíteni tudó, olaszliszkai zsidó, temető gondnoka, temetőbe érkező, rabbiig összeterelték, vasútállomásra vitték, tehervagonok pedig, sátoraljaújhelyi gyűjtőgettóba, faluba főrendőrök, sárospataki rendőrkapitány, liszkai jegyző, helyi cigány, Belső Kocsord, Fekete Gyulával, Friedländer Herman, Kossuth Lajos, Szögi Lajos, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Felházi József, Fekete Gyula, Dankó Pista, Lungo Drom, József Attila, Járt Borsodban, Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, Rácsok Balázs, Fejlesztő Ház, Fejlesztő Házba, Scipiades Erzsébet, Corriere Romano, HAJRÁ JOBBIK,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A boldogság ült a világvégén  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 26  Paul David Tripp Április 24  Rögtön puha Mézes Krémes  próbáljuk ki az őszinteséget  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  S a dalok tanulsága  Maradék idő  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Volt egy...  Ébredj  Föld napja április 22  Szép estét  Bella István: Zsoltár  Gábor Dénes gondolata  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Vannak arcok  Maradék idő  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Rögtön puha Mézes Krémes  Föld napja április 22  György napra  Facebookon kaptam  Alakot vált...  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Jó éjt  Sokkal bölcsebb a természet,  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam Krisztinától  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Az Európai Unió is foglalkozik...  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Volt egy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Ébredj  Facebookon kaptam Gizike bar...  Emlék  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Maradék idő  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  A hét szűk esztendő  Fodor Ákos költő,  A végzet az  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
kődobálók gyerekek, magyar szülők, gyilkosság után, saját közösségében, segíteni tudó, olaszliszkai zsidó, temető gondnoka, temetőbe érkező, rabbiig összeterelték, vasútállomásra vitték, tehervagonok pedig, sátoraljaújhelyi gyűjtőgettóba, faluba főrendőrök, sárospataki rendőrkapitány, liszkai jegyző, helyi cigány, zsidó temető, kődobálókról értekezett, liszkai zsidó, falu polgármesterével, liszkai temetőből, híres csodarabbi, svájci tőzsdés, liszkai rabbi, faluba újságírók, 1920-as évektől, csodarabbi sírjához, világ minden, kívánságaikat papírra, urna megtelik, vágyakat kiveszik, hamut pedig, főrendőrökkel való, gyerekekhez tartozó, faluba érkező, hivatal helyezze, családból kiemeljék, falu polgármestere, főrendőrök látogatása, tavalyi gyilkossággal, autójával Olaszliszka, cigány kislányt, autót hirtelen, reményt élteti&#8221, könyv mellett, olaszliszkai cigány, kéréssel fordult, gyilkosságra emlékeztető, cigányok száma, falu sorsa, környező települések, intervenciós búzából, szél metszőn, félelmeiről beszélt, szocia­lizmusban Vámosújfalunak, iskolájukba most, liszkai iskolában, kisebbség száma, dolog 1989-ben, szociális segélyosztással, szocpolista védőhálóval, rendszerváltás áldozatainak, lakásfenntartási támogatást, lakosság nagyon, ügyesebb önkormányzatok, kiöregedett házakat, liszkai szülők, iskolánkba írattassák, ötven menekült, településünket &#8211, velünk szomszédos, iskolánkkal társulási, vámosi iskolát, olaszliszkai iskolának, iskola szegregál, iskola létszáma, cigányok vannak, liszkai gyilkosok, liszkai cigánysor, hetvenes években, pottyantós vécét, olaszliszkai cigánysoron, iparűzési adóból, kommunálisból másfél, mérhetetlen szegénységbe, egykor virágzó, kurva nagy, rend felborult, gyilkossággal kapcsolatban, szerencsétlen embert, település számára, munkanélküliség meghaladja, háza Olaszliszkán, 2000-es árvíz, segélyszervezet maradt, településekről előbb, szociális problémákat, legrászorulóbb célcsoportot, liszkai Fejlesztő, gyerekek sebei, 2000-es évek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3451
  • e Hét: 17681
  • e Hónap: 28792
  • e Év: 182288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.